Det här gäller för utländskt körkort

Alla utländska körkort är giltiga i Sverige, men det finns några begränsningar.

Körkortsåldern skiftar mellan olika länder, men oavsett varifrån körkortet kommer måste man ha fyllt 18 år för att få köra bil i Sverige.
Om det utländska körkortet inte har något foto, måste man också ha med en giltig identitetshandling med foto när man kör.
Om körkortet inte är utfärdat på engelska, tyska eller franska kan polisen kräva att man har med sig en bestyrkt översättning av körkortet. Ett internationellt körkort är en bestyrkt översättning som kan användas.
Ett utländskt körkort som är utfärdat utanför EES är inte giltigt i Sverige efter att man varit folkbokförd här i mer än ett år. Däremot finns ingen tidsbegränsning för den som inte är folkbokförd i Sverige. Den som har ett utländskt körkort utfärdat inom EES får fortsätta köra i Sverige så länge det körkortet är giltigt.
Den som får svenskt medborgarskap måste skaffa svenskt körkort inom ett år. Är körkortet från ett land inom EES, Schweiz eller Japan är det bara att byta körkortet. Kommer man från ett land utanför EES måste man göra teori- och körkortsprov.
Man måste inte vara folkbokförd i Sverige för att ta svenskt körkort. Däremot måste man vara permanent bosatt här. Det betyder att man måste vara bosatt i Sverige minst 185 dagar varje kalenderår.
Följande länder ingår i EES: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Ynnors Fleet Assistans innehåller verktyg för att kontrollera och hantera de anställdas körkort

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera