Därför arrangerar vi Stora Elbilsdagen

De flesta biltillverkare har eller kommer erbjuda elbilar inom ett par år. Redan nu finns ett brett utbud från tio olika tillverkare. Allt från Teslor i miljonklassen till elbilar som kostar ungefär lika mycket som fossilt drivna bilar. Och fler är på gång.

Samtidigt ökar bilköparnas intresse för elbilar. Det gäller inte minst på marknaden för företagsbilar, där allt fler vagnparksägare går över helt eller delvis till laddbilar.
Till skillnad från i exempelvis Norge, där det redan säljs dubbelt så många elbilar som laddhybrider, har den svenska marknaden för laddbilar hittills dominerats av laddhybrider. Förra året såldes mer än tre gånger så många laddhybrider som elbilar. Men under de senaste månaderna har trenden vänt.
Och jag tror detta är en trend som bara har börjat. Jag ser att laddhybriderna är på väg ut om tre till fem år. Det finns för mycket som talar för elbilen.
Förutom det ständigt ökade utbudet av bilar, så ökar även elbilarnas räckvidd. Det här med räckviddsångest är idag något bara för dem som inte redan har testat elbil. Lösningen är ju lika enkel som genial, att ladda där bilen står parkerad istället för att köra någonstans och tanka!
Med ökat utbud och ökad efterfrågan känns det naturligt för oss på Ynnor att ta steget fullt ut och arrangera Stora Elbilsdagen den 22 maj. Vi samlar tjänstebilsmarknaden och vagnparksägare för att fokusera på vad man kan göra nu och tre år framåt för att ställa om till fossilfri vagnpark.
Samtidigt skalar vi upp och erbjuder plats åt billeverantörer och andra utställare. Och det känns som att vi är på rätt väg. Intresset är rekordstort för både utställningsplatserna för elbilar och bland övriga utställare.
På Stora Elbilsdagen tar vi upp vilka administrativa utmaningar laddbilar i vagnparken ger, men också de rent praktiska aspekterna på en övergång till fossilfrihet. Det kan gälla allt från att det inte går att sätta dragkrok på de flesta elbilar till att det här med service och reparationer fungerar annorlunda.
En annan viktig programpunkt är hur olika laddnings- och betalningssystem fungerar. På Stora Elbilsdagen reder vi ut hur marknaden ser ut och vad som krävs för att det i praktiken ska fungera för en hel vagnpark.

Ronny Svensson, VD Ynnor AB

Läs mer och anmäl dig till Stora Elbilsdagen