Daniel Helldén: Köp elbil nästa gång

Är man i köptagen bör man gå direkt på el. Det skriver Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm (MP), i en debattartikel på di.se.

Daniel Helldén ser inte biodrivmedel som ett alternativ för personbilar utan det begränsade utbudet måste öronmärkas för tunga transporter till lands och till sjöss. Nya bilar måste gå på el, hävdar han och konstaterar att elbilsförsäljningen i Sverige snart kommer att explodera.
Flera biltillverkare kommer inom kort med nya elbilsmodeller, som inte bara matchar bensin- och dieselmotorer i prestanda, utan som också kostar ungefär lika mycket. Enligt Power Circle kommer det att kosta lika mycket att köpa ny elbil som fossilbil redan nästa år eller 2021. Med den nuvarande elbilsbonusen blir de därmed billigare än förbränningsbilar, konstaterar Daniel Helldén.
När fler köper nya elbilar växer så småningom även utbudet på andrahandsmarknaden. Detta innebär att även de som i dag inte har råd att köpa en ny bil inom kort kan gå över till eldrift, konstaterar Helldén, som hävdar att det är oförsvarligt att i klimatkrisens elfte timme föra in nya fossilbilar på marknaden.
Om vi ska klimatmålen måste vi inte bara köra mindre bil, vi måste köra rätt sorts bil. Är man i köptagen bör man gå direkt på el, konstaterar Daniel Helldén.

Läs mer om elbilar och anmäl dig till Stora Elbilsdagen den 22 maj

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera