BMW 1 och 3 får 5 stjärnor av Euro NCAP

Både BMW:s 1-serie och 3-serie får högsta betyg, fem stjärnor, när Euro NCAP presenterar sina senaste säkerhetstester. Två andra modeller får däremot nöja sig med fyra stjärnor vardera.

I september presenterade Euro NCAP ett säkerhetstest av sju bilmodeller, som alla fick högst betyg, fem stjärnor. De testade bilarna var Audi A1, BMW Z4, Ford Focus, Mercedes CLA och elbilen EQC, Skoda Kamiq samt SsangYong Korando. Läs mer i senaste numret av nyhetsbrevet Tjänstebilsfakta.
När Euro NCAP nu presenterar de senaste testresultaten är det ytterligare två bilmodeller som får fem stjärnor. Det är BMW 1- och 3-serie. Den tredje generationen av 1-serien, som är framhjulsdriven, behåller sitt höga Euro NCAP-betyg sedan det senaste testet 2012.
Även den större 3-serien, som nu är inne på sjunde generationen, testades 2012 med högsta betyg. Nu visar den sig ha de bästa säkerhetsegenskaperna av de stora familjebilar som hittills testats med kraven som infördes 2018.
Nya Peugeot 208 missar med knapp marginal att få högsta betyg och får nöja sig med fyra stjärnor. Detta trots att den har bättre säkerhetsutrustning än den version som fick fem stjärnor när modellen testades förra gången, 2012. Det som nu drar ner betyget är hur oskyddade gångtrafikanter och cyklister påverkas vid kollision.
Även Jeep Cherokee får fyra stjärnor, vilket är en klar förbättring jämfört med det underbetyg som Jeep Wrangler fick vid förra årets test. Den fick en enda stjärna, vilket var ett av de sämsta säkerhetsbetyg som Euro NCAP delat ut de senaste åren.