Bilia + Volkswagen = Sant

De stora förändringar i bilbranchen som har pågått de senaste åren fortsätter. Bilia blev uppsagd som återförsäljare för Volvo i november 2020, men återfick sin status med ett nytt avtal knappt ett år senare fast på färre orter.

Även hos Volkswagen sker förändringar. Bilia har träffat avtal om att förvärva Söderbergs Personbilar i Norrköping AB. Verksamheten bedrivs i sju anläggningar belägna i Norrköping och Nyköping. Söderbergs Personbilar i Norrköping AB är en återförsäljare av Volkswagen, Audi, Skoda, Seat och Cupra personbilar samt Volkswagen transportbilar med tillhörande försäljning av begagnade bilar och serviceverksamhet.

Avtalet är villkorat ett godkännande från den svenska konkurrensmyndigheten och due diligence. Tillträdet förväntas ske den 15 december 2022.

Under verksamhetsåret 2021 uppgick Söderbergs Personbilar i Norrköping AB:s omsättning till cirka 1 Mdkr, med en operativ rörelsemarginal om 3,3 procent. Antalet anställda var 210 personer vid utgången av 2021. Verksamhetens sysselsatta kapital plus avtalade övervärden uppgår till cirka 300 Mkr.

Per Avander, Bilia AB, VD och koncernchef, kommenterar:
”Jag är mycket glad och stolt över att Bilia får förmånen att arbeta med Volkswagengruppens varumärken. Vi välkomnar Volkswagen, Audi, Skoda, Seat och Cupra till Biliafamiljen och ser dem som ett utmärkt komplement till vår redan högkvalitativa bilvarumärkesportfölj.”

Claes Jerveland, Volkswagen Group Sverige AB, President och CEO, kommenterar:
”Vi välkomnar Bilia som partner i Södermanland och Östergötland samtidigt som vi tackar familjen Bergström, ägare av Söderbergs Personbilar för ett långt och mycket bra samarbete. Nu ser vi fram emot att se hur Bilia, som vi redan känner som ägare av Porsche Center Malmö och Helsingborg, tillsammans med personalen utvecklar affären i Södermanland och Östergötland vidare. Samtidigt som vi ställer om mot elektrifiering, uppkopplade bilar och digitala processer så är det lokala kundbemötandet fortfarande vårt viktigaste fokus.”