Bilhandeln slår nya rekord

Nyregistreringarna av både personbilar och lätta lastbilar nådde nya rekordnivåer i november. Andelen nya dieselbilar fortsätter sjunka och var i november 40 procent.

I november registrerades 32 484 nya personbilar, enligt Bil Sweden, vilket är en ökning med 2,2 procent jämfört med samma månad förra året. Hittills i år har personbilsregistreringarna ökat med 2,8 procent. Lätta lastbilar upp till 3,5 ton ökade med 13,9 procent, och hittills i år har lätta lastbilar ökat med 7,7 procent.
De höge försäljningssiffrorna innebär också längre leveranstider för vissa modeller och drivlinor.
- Det nya bonus malus-systemet som träder ikraft den 1 juli nästa år innebär i många fall en kraftigt höjd fordonsskatt under de tre första åren. Vill man vara säker på att få sin nya bil registrerad före 1 juli 2018 och undvika den höjda skatten bör man beställa sin bil omgående, säger Bertil Moldén, VD för Bil Sweden.
Andelen nyregistrerade dieselbilar i november var 40,9 procent, vilket är en kraftig minskning jämfört med november förra året, då dieselandelen var 50,7 procent. Hittills i år ligger dieselandelen på 49,5 procent, jämfört med 52,3 procent samma period förra året.
Nyregistreringarna av supermiljöbilar ökade med 78 procent i november, från 1 263 förra året till 2 249 i år. Hittills i år är uppgången 47 procent. Andelen supermiljöbilar av de totala nyregistreringarna var 6,9 procent i november i år jämfört med 4,0 procent i november förra året. Hittills i år är andelen supermiljöbilar 5,0 procent, jämfört 3,5 procent samma period förra året. I absoluta tal innebär det 17 069 supermiljöbilar hittills i år jämfört med 11 636 förra året.
- Även om det är en uppgång från låga nivåer i absoluta tal, så är det en positiv utveckling vi ser med ökad andel elbilar och laddhybrider i nybilsflottan, konstaterar Bertil Moldén.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera