Bilen viktig under semestern

Många sommarboenden ligger långt från kollektivtrafiken, vilket gör att för många är bilen ett viktigare transportmedel under sommaren än under resten av året. Det visar en undersökning från Transportföretagen, som tycker att laddinfrastrukturen måste byggas ut även på landsbygden.

Hälften av alla svenskar äger, hyr eller lånar ett sommarboende under sommaren. Särskilt barnfamiljer särskiljer sig som sommarstugevänliga. När det är dags för semester väljer de flesta, hela 90 procent, bilen som transportmedel för att ta sig till sina sommarboenden. Väl på plats är det också främst bilen som transporterar semesterfirarna till och från badplatser och andra nöjen. Det visar en undersökning som gjorts av opinionsinstitutet Sifo på uppdrag av Transportföretagen.
- Eftersom många sommarboenden ligger på avskild ort är de svåra att ta sig till med kollektivtrafiken. Bilen ger ett ordentligt lastutrymme och är ett relativt smidigt transportmedel, inte minst för barnfamiljer, säger Mattias Dahl, vd för Transportföretagen.
Undersökningen visar även att svenskarna överlag transporterar sig mer under sommaren än under vintern. Det märks inte bara på den ökade biltrafiken, utan fler åker även flyg, båt och använder cykeln i större utsträckning.
Busstrafikens högsäsong är däremot vardagar under vinterhalvåret i samband med transport till och från arbete och lärosäten, så under sommaren stagnerar bussåkandet. Däremot påverkas inte tågtrafiken märkbart av årstidsförändringar.
Att bilen är en nödvändighet för många under semestern innebär stora utmaningar för omställningen till en miljömässigt hållbar transportsektor. En utbyggnad av laddstationer, biobränslen och alternativa drivmedel utanför storstäderna, bör uppmuntras enligt Transportföretagen.
- Samhället behöver bereda mark och inrätta den infrastruktur som krävs även ute på landsbygden. Exempelvis genom att skapa fler laddstationer på semesterattraktiva orter som Gotland, Skåne och Bohuslän. Annars riskerar vi att stagnera i vårt förändringsarbete mot en mer hållbar transportsektor, säger Mattias Dahl.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favorit

Du kanske också gillar...

Kommentera