Berlin först med elbilspoolen Volkswagen WeShare

Med 1 500 e-Golf erbjuder Volkswagen Berlinborna en helt eldriven bilpoolslösning. Dessutom går samtliga bilar på grön el.

I början av nästa år kompletteras fordonsflottan med 500 e-up! och under sommaren även med de första exemplaren av Volkswagens då nyintroducerade elbil ID.3.
WeShare är ett ”friflytande” system utan uthyrningsställen. Istället sköts allt helt digitalt via en app. År 2020 planerar man att introducera WeShare i fler städer – först i Prag, tillsammans med Skoda, och därefter i Hamburg.
Till att börja med kommer WeShare att täcka Berlins stadskärna och en bit utanför citytågens ringlinje. I takt med att fordonsflottan sedan utökas, kommer täckningsområdet också det att expanderas.
Som kund behöver man ha en smartphone och ett kreditkort, vara minst 21 år gammal, ha haft körkort i minst ett år och vara folkbokförd på en adress i Tyskland.
WeShare-flottan laddas vid allmänna laddningsstationer i Berlin, bland annat vid nyuppsatta laddpunkter hos 70 Lidl- och Kaufland-matbutiker.
WeShare är en del av Volkswagens ekosystem ”Volkswagen We”, som omfattar alla de digitala tjänster som finns tillgängliga för folks egna bilar, och för andra. Till de tjänster som redan lanserats hör apparna ”We Park”, som gör parkering av bilen ännu enklare, ”We Experience” för personliga rekommendationer rörande varor och tjänster i bilens närhet, liksom ”We Deliver” som gör bagageluckan i bilen till en ”postbox” för ankommande paket. Bland övriga tjänster som kommer att finnas tillgängliga via ”Volkswagen We” märks till exempel ”over the air”-uppdateringar av mjukvara och olika funktioner för bilen.