Årets favoriter är elbilar

Årets familjebil är en elbil, men det är inte samma modell som utnämnts till Årets elbil.

En jury bestående av elva namnkunniga journalister har utsett nya Kia e-Niro till Årets familjebil. Det är den första elbil som får tidningen Motorförarens utmärkelse under dess mer än 20 år långa historia. Övriga finalister var Kia Ceed Sportswagon och Volvo V60.
”Elbilen är på stark frammarsch och dess räckvidd blir allt längre”, står det i juryns motivering. “Kia e-Niro visar att en elbil kan fungera i vardagen för en stor andel bilägare som i dag vill göra ett aktivt miljöval till en rimlig kostnad. Juryn poängterar särskilt bilens storlek, räckvidd och inbyggda säkerhet.”
Kia e-Niro, som först kallades Niro EV, uppgavs ha en räckvidd på 485 km enligt WLTP. Sedan kom en korrigering av räckvidden till 455 km. Det beror på att vid WLTP-testet kördes en oproportionerlig lång tid i WLTP:s stadskörcykel, med lägre hastigheter och minskat energibehov, vilket resulterade i en överskattning av bilens räckvidd vid blandad körning. Kia Niro finns sedan tidigare som hybrid och laddhybrid.
När Kia e-Niro börjar säljas i Sverige i slutet av december, startar priset på 429 900 kronor, innan den statliga klimatbonusen på 60 000 kronor dragits av.
Kia e-Niro är en av de modeller som inte kunde konkurrera om utmärkelsen Årets elbil, eftersom den inte kommit ut till försäljning under nomineringstiden.
På elbilsmässan eCarExpo i Göteborg delades priset Årets elbil ut till Jaguar i-Pace, med motiveringen att ”det är den första rena elbilen från en stor tillverkare som utmanar Tesla med lång räckvidd”. Utmärkelsen Årets elbil delas ut av intresseorganisationen Elbil Sverige och tidningen Elbilen.
Bara några dagar innan elbilsmässan fick Jaguar I-Pace avbryta en elbilstävlingen Swedish Electric Car Championship mellan Haparanda och Ystad.
- Det är helt klart något mjukvarufel i just den bilen, säger Jaguars nordiske presschef Sören Hyltoft.
I november bestod nästan fem procent av nyregistreringarna av elbilar. Månaden dominerades av Nissan Leaf (388 nyregistreringar), VW e-Golf (225) och Renault Zoe (166). Tesla Model S finns inte med på listan över de fem mest registrerade elbilsmodellerna i november men är den tredje mest sålda elbilen hittills i år, efter Leaf och Zoe.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera