300 elbilar i ny bildelningstjänst

I Stockholm har bildelningstjänsten aimo rullat ut en elbilsflotta med 300 Renault Zoe. Detta samtidigt som BMW:s bildelningssatsning Drivenow stänger ner verksamheten.

Efter två år stängdes Daimlers bildelningstjänst Car2go i november 2016, och så sent som i augusti meddelade BMW:s Drivenow att man stänger ner sin verksamhet i Stockholm under hösten, också efter två år.
Förutom sviktande kundintresse, har problem med parkering och trängselskatt varit bidragande orsaker till att satsningarna inte fungerat.
Nu lanseras ännu en bildelningstjänst. aimo. Flottan består av 300 exemplar av elbilen Renault Zoe. Zoe är elbilen med flest nyregistreringar de senaste månaderna, men oktobers 299 nyregistreringar motsvarar hela flottan i den nya bildelningstjänsten i Stockholm.
aimo finns i Stockholm city, Norra Djurgårdsstaden, Liljeholmen, Globen, Solna och Sundbyberg. Bilarna laddas och ses över av personal från aimo. Parkeringsutmaningen ska lösas genom att bilarna hämtas och lämnas i en så kallad ”homezone” eller på dedikerade parkeringsplatser, så kallade ”hotspots”. Parkeringen sköts av EasyPark.
aimos bilar bokas och låses upp via en app. Användaren betalar per minut eller per timme, beroende på hur länge bilen används, och debiteras via appen. Parkering, trängselavgift och 300 fria kilometer ingår.
Med Stockholm inräknat rullar mer än 5 000 bilar från Renault i olika bildelningstjänster och partnerskap i åtta europeiska storstäder.
Bildelningstjänsten aimo drivs av Aimo Solution AB, ett nystartat bolag med kontor i Stockholm, som till 100 procent ägs av den japanska företagsgruppen Sumitomo Corp. aimo är en förkortning av Artificiell Intelligens och Mobilitet.
Sumitomo Corp., som firar 100-årsjubileum 2019, är ett av japans största handelsföretag med cirka 73 000 anställda i 66 länder.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera