Månadsarkiv: januari 2010


Kan vi fira Saab?

Den 26 januari kom beskedet. GM säljer Saab till den holländska sportbilstillverkaren Spyker. Om Europeiska investerings banken, EIB säger ja till lånet på 400 miljoner €uro kan vi välkomna Saab Spyker Automobile NV. Företaget kommer att bli börsnoterat på Amsterdam börsen, och det verkar troligt att Jan Åke Jonsson fortsätter som VD.


Fyra miljoner färre bilar på amerikanska vägar

USA är landet där massbilismen tas för självklar, och landet där den mesta bilkulturen föds. Under 2009 har emellertid ett intressant trendbrott ägt rum. 10 miljoner bilar såldes och 14 miljoner bilar kördes till skroten.


Nedsättning av förmånsvärde för miljöbilar

Idag (2010-01-05) skriver Di om att det blir ”Dyrare att köra grönt i tjänsten”. Tjänstebilsfaktas gamla nyhet om nedsättningen av förmånsvärde för miljöbilar har nu nått ut.
Bilbranschen kan nu sluta annonsera om en förmånsskatterabatt och motorjournalister minska sitt snack om rabatten som ”klipp” för tjänstebilsföraren.
Den svenska branschorganisationen Bil Swedens VD, Bertil Moldén säger till Dagens Industri att förslaget om nedsättning bör förlängas till 2014.