Årsarkiv: 2008


Kan kaffesump vara den nya källan till biodieselbränsle?

Forskare i Nevada rapporterar att kaffesump kan vara en billig och miljövänlig källa till biodiesel för att driva bilar och lastbilar. Deras studie har publicerats på American Chemical Society’s (ACS) nyhetssida, “Journal of Agricultural and Food Chemistry”


Dieseln dyr i Sverige

Enligt Dagens Industris nätupplaga (17 nov) så ifrågasätter EU varför Sverige som enda land har en annan dieselkvalitet än resten av Europa.
På grund av detta får Svenska bilister betala 30 öre mer per liter när de tankar diesel.


Registreringsavgiften i Danmark är dålig för CO2-effekten.

Enligt bilbranschen, har danskarna redan börjat skifta till mer bränsleekonomiska bilar. Ytterliggare nedsättning av CO2-effekten måste komma från bilindustrin där det utvecklas mer miljövänliga bilar. Här är den danska registreringsavgiften av stor negativ betydelse.


BMW som Elbil

Den nya eldrivna Mini E kommer att debutera på den kommande bilutställningen i Los Angeles. Bilen är utrustad med en litium-ion batteripaket vilken levererar energi till en elmotor på hela 204 hk.


Från budgetpropositionen 2

Trängselskatt
Undantaget från trängselskatt för miljöbilar bör upphöra den 1 januari 2009. För befintliga miljöbilar bör dock undantag fortsätta att gälla till och med den 31 juli 2012.


Återförsäljare fällda

De åtta skånska Volvo- och Renault-återförsäljare som först friades i Tingsrätten har ni fällts av Marknadsdomstolen för otillåtet prissamarbete och marknadsdelning. De ska tillsammans betala drygt 21 miljoner kronor i böter.


Bil Sweden agerar

Nu agerar branschorganisationen Bil Sweden för att försöka rädda miljöbilen.
Det är regeringens förslag att i förtid slopa miljöbilspremien, trängselavgiftsbelägga miljöbilar samt Stockholms stads slopande av parkeringsförmån för miljöbilar som får Bil Sweden att reagera.


Sänkt prognos

Årets nybilsförsäljning sjunker snabbare än vad man tidigare trott. Därför sänker branschorganisationen Bil Sweden sin prognos ännu en gång, nu till 255 000 sålda bilar 2008.